Upravljanje konfliktima (conflict management)

Upravljanje konfliktom je proces rešavanja sporova ili razlika u mišljenjima između pojedinaca ili grupa. To uključuje identifikaciju izvora sukoba, rad na razumevanju različitih perspektiva i potreba svih uključenih strana i pronalaženje obostrano zadovoljavajućeg rešenja.

Postoji nekoliko strategija koje se mogu koristiti u upravljanju konfliktima, uključujući:

 Komunikacija: Otvorena i efikasna komunikacija je ključna za rešavanje konflikata. To uključuje slušanje tuđih perspektiva i potreba i izražavanje sopstvenih na jasan i pun poštovanja način.

 Saradnja: Zajednički rad na pronalaženju rešenja koje zadovoljava potrebe svih uključenih strana može biti efikasan način za rešavanje sukoba. Ovo može uključivati razmišljanje o potencijalnim rešenjima, kompromise i pregovore.

 Kompromis: U nekim slučajevima, pronalaženje rešenja koje uključuje odustajanje od onoga što svaka strana želi može biti najbolji način za rešavanje sukoba.

 Izbegavanje: Ponekad je najbolje izbeći ili odložiti rešavanje sukoba za kasnije, ako su emocije na vrhuncu ili ako rešenje nije moguće odmah.

 Posredovanje: Ako strane koje su uključene u sukob nisu u stanju da ga reše same, neutralni posrednik treće strane može biti u mogućnosti da pomogne u rešavanju.

Efikasno upravljanje konfliktima može pomoći da se poboljšaju odnosi i stvori pozitivnije i produktivnije radno ili društveno okruženje.

Za listu raspoloživih in-house treninga kliknite OVDE

Više informacija na: treninzi.rs@gmail.com – pozovite: +381 64 129 1983

Naši klijenti